Do czego jest nam potrzebny błonnik?

Na pierwszy rzut oka błonnik może wydawać się bezużyteczny, ponieważ jest składnikiem, który nie jest wchłaniany, ani też trawiony przez nasz organizm. Warto jednak spojrzeć na niego z szerszej perspektywy, dzięki czemu dostrzeżemy kilka ważnych ról, które spełnia w pracy naszego organizmu. Mianowicie chodzi o to, że błonnik pobudza i przyspiesza pracę jelit, zwiększa poczucie sytości dzięki temu, że pęcznieje w przewodzie pokarmowym oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest on ważnym składnikiem, który powinien być obecny w diecie każdego człowieka, a zwłaszcza tych osób, które cierpią na choroby jelit bądź cukrzycę. Można go znaleźć w roślinach strączkowych, otrębach, płatkach zbożowych, śliwkach, jabłkach, brokułach, migdałach oraz razowym pełnoziarnistym chlebie.