Na pierwszy rzut oka błonnik może wydawać się bezużyteczny, ponieważ jest składnikiem, który nie jest wchłaniany, ani też trawiony przez nasz organizm. Warto jednak spojrzeć na niego z szerszej perspektywy, dzięki czemu dostrzeżemy kilka ważnych ról, które spełnia w pracy naszego organizmu. Mianowicie chodzi o to, że błonnik pobudza i przyspiesza pracę jelit, zwiększa poczucie sytości dzięki temu, że pęcznieje w przewodzie pokarmowym oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest on ważnym składnikiem, który powinien być obecny w diecie każdego człowieka, a zwłaszcza tych osób, które cierpią na choroby jelit bądź cukrzycę. Można go znaleźć w roślinach strączkowych, otrębach, płatkach zbożowych, śliwkach, jabłkach, brokułach, migdałach oraz razowym pełnoziarnistym chlebie.
Dodane: 2016-11-24
Kategoria: Wdzięk